Echipa ‘V4M’

PROIECTspeologie v2 site

Evaluarea evoluţiei vegetaţiei şi a comunităţilor de microorganisme paralel cu evoluţia climei (Evegmicro)

Coordonator CS III dr. Alexandra Hillebrand


Peştera Ascunsă
, localizată în Munţii Mehedinţi, la altitudinea de 1050 m, este dezvoltată în zona de contact dintre calcar şi fliş. Reţeaua de galerii ce însumează aproximativ 400 m, pe parcursul cărora există săli de mari dimensiuni dar şi pasaje extrem de înguste, prezintă o diferenţă de nivel de aproximativ 200 m, şi este străbătută de un râu subteran format prin colectarea apelor meteoritice (ploi, zăpadă topită, torente temporare) drenate prin fisurile calcarelor. Dintre numeroasele stalagmite existente în peşteră, una a fost prelevată pentru studii geologice. În urma datării, s-a constatat că stalagmita are între 8.300 de ani (bază) şi 0 ani (spre vârf) timp în care clima a evoluat, perioade calde şi umede alternând cu perioade reci şi uscate; populaţiile umane s-au dezvoltat şi ele, teorii recente susţinând faptul că modificările antropogenice asupra climei nu reprezintă un fenomen al zilelor noastre, ele începând chiar acum aproximativ 6000 de ani, ca urmare a dezvoltării agriculturii.

Scopul proiectului constă în evidenţierea diferenţelor de vegetaţie şi ale comunităţilor de microorganisme pe parcursul a 8000 de ani, corelate cu evoluţia climei în zonă posibil ca o consecinţă a activităţilor umane.

Metodologie: metode de biologie moleculară clasice (izolare ADN din probe de diferite vârste din stalagmite şi sol, cu ajutorul kit-urilor de extracţie şi prin metode specifice, vizualizarea ADN prin electroforeză în gel de agaroză; amplificarea genelor specifice prin metoda PCR).

Rezultate aşteptate: evidenţierea de diferenţe de vegetaţie şi de structură a comunităţilor microbiene, în funcţie de vârsta probelor analizate, ca o consecinţă a evoluţiei climei.

Despre echipa V4M:

Mihnea Edu           Andrei Baicu           Monica Dobrinoiu           Vlad Marchidanu

Colegiul Național ”Tudor Vianu”

Ma numesc Edu Mihnea şi am 16 ani. Pasiunile mele se leagă în mare parte de sport, cum ar fi ski-ul,tenis-ul şi basket-ul, sporturi pe care le practic înca din copilărie şi de excursiile pe munte, iar în ceea ce priveşte hobby-urile pot aminti cititul și mersul la teatru. Cu acest proiect urmăresc dezvoltarea unor abilităţi care mă vor ajuta în viitoare mea meserie, de medic şi evident să învat cât mai multe lucruri noi.

Mă numesc Baicu Andrei şi am intrat in acest proiect cu speranţa ca o sa fac ceva inedit şi interesant, ceea ce s-a şi întamplat. Experienţa de Ia lnstitutul de Speologie este una placută, deoarece este prima data când am lucrat într-un laborator performant, ceea ce este cu siguranţă o oportunitate pentru orice elev care vrea să învete ceva nou in fiecare zi. Pasiuni: ştiintele naturale, muzica, cinematografia, calătoriile. Motivaţie: dorinţa de a cunoaşte mai mult şi a lucra intr-un laborator performant. Obiective de viitor: să studiez la o facultate în strainatate, să am o carieră în domeniul ştiinţei.

Mă numesc Monica Dobrinoiu. Pasiuni: științele naturale, muzica, cinematografia, călătoriile. Motivație: dorința de a cunoaște mai mult și a lucra intr-un laborator performant. Obiective de viitor: să studiez la o facultate în străinatate, să am o carieră în domeniul științei.

Mă numesc Vlad Marchidanu. Sunt pasionat de cunoaștere, pasiune care ia de multe ori forma fizicii, dar și a filosofiei, a chimiei, a criticii literare și a literaturii sau a muzicii. Mă consider, de asemenea, atât cinefil, cât și cineast (încă) diletant. Urmăresc o carieră în fizica teoretică, care eventual să-mi permită și să practic cinematografia sau alte forme de artă ca un hobby. În cadrul acestui proiect, mă motivează oportunitatea unică de a lucra cu instrumente moderne și cu tehnici elaborate de extragere și analiză a ADN-ului, precum și de a cunoaște atât de multe lucruri noi despre un subiect fascinant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*