Descriere
Institutul de Antropologie a fost inițiat prin eforturile Prof. Dr. Francisc I. Rainer (1874-1944), titular al catedrei de Anatomie (1919-1941) la Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București. Inițial un Muzeu și Laborator de Antropologie (decembrie 1939) în cadrul Facultătii de Medicină, acesta adăpostește una din cele mai largi colecții osteologice din Europa.
În anul 1926 i-a fiinţă Şcoala Antropologică de la Bucureşti. Profesorul Francisc Rainer, promotor al şcolii de antropologie de la Bucureşti, începuse să adune material ştiinţific de relevanţă antropologică încă din anul 1900. Prin munca lui neobosită, se constituie treptat o impunătoare colecţie osteologică ce avea să fie donată, cinsprezece ani mai târziu, pentru Muzeul viitorului Institut de Antropologie: peste 6.000 de cranii, din care 3.000 datate (nume, sex, locul de origine, antecedente patologice, vârsta la moarte), fragmente scheletice, peste 600 de piese teratologice rare, un vast material comparativ, cu valoare metodologică şi didactică. Alături de Profesorul Rainer, lucrează Dr. Ilie Th. Riga şi Dr. Ştefan Milcu, principalii săi succesori în ceea ce priveşte destinul antroplogiei Româneşti.
În prezent Institutul cuprinde trei mari domenii de cercetare:
- Paleontologia
- Antropologie socio-culturală şi teoretică
- Antropologie bio-medicala
Proiecte de cercetare
Cercetari biologice, demografice si patologice asupra unor populatii istorice si preistorice de pe teritoriul Romaniei.
Studiul unor valori traditionale romanesti in contextul globalizarii (continuare)
Cercetari de paleoantropologie asupra descoperirilor arheologice de oseminte umane de pe teritoriul Romaniei.
Cultura, Sisteme de valori, sanatate si istorie (2008-2011)
Atlasul Antropologic al Romaniei (2008-2011)
Studii de optimizare a diagnosticului antropo-medical si electrografic al unor stari de raspuns adaptativ la conditiile vietii moderne
Repere psihologice ale familiei intr-o abordare sistemica si antropologica
Cercetători implicați în 5 LICEE 5 INSTITUTE
Directorul Institutului – dr. Cristiana Glavce are o lungă carieră știintifică. Rezultatele acesteia s-au concretizat în publicarea a 19 cărți, 170 de articole atât în reviste naționale cât și internaționale, 315 manifestări știintifice naționale și internaționale și lista continuă.
Drd. Stan Ana-Cristina specialistă în cadrul secției Biomedical.
http://www.antropologia.ro/
Navigand pe netul in limba romana uite ca am gasit pe pagina
dumeavoastra. Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins
de calitatea articolelor de pe acest sait si va doresc cat mai
mult succes!
Va multumim 🙂
Echipa Researchers4Humanity